Mikortól sminkelhet egy kislány?

Hány éves korától lehet megengedni egy kislánynak, hogy kipróbálja a sminkelést? Óvodás korától? 1.-3.-5. osztálytól? Vagy a smink csak a nagylányoknak és a felnőtteknek való? Olvass tovább, Panni megmondja mit gondol!

A legutóbbi bejegyzésben arról beszélgettünk, hogy miért szeretnénk mi, kislányok is sminkelni, ahogy anyutól láttuk, és arról is, hogyan érdemes belevágni a különböző színek, termékek kipróbálásába.

Ma egy kicsit beszélgessünk arról, hogy hány éves korától nő a nő, vagyis hogy ezt mikor érdemes elkezdeni. 🙂

Szerintem a lányok sminkelésének alapvetően 4 korszaka van:

  1. A tipegő kislányok számára a smink még játéknak, vagy ennivalónak tűnik: érdemes ilyenkor távol tartanod a sminkkészletedtől, mert csak összepacsmagolja, vagy lenyeli.
  2. Az óvodások már felismerik az összefüggést, és boldogan csinálnak „csóknyomokat” összerúzsozott szájukkal.
  3. Kisiskolásként már komolyabban érdekli őket anyu sminkkészlete, és nyíltan, vagy titokban kipróbálgatják a szemhéjfestéket, rúzst, szemceruzát. Eleinte még elég katasztrofális eredménnyel, de a sok próbálgatás, és az idő múlása egyre ügyesebbé varázsolja kislányodat.
  4. Serdülőkorban már az is fontos számára, hogy mások mit gondolnak róla, így egyre tudatosabban használja a sminkszereket.

Kérdés az, hogy melyik korban, melyik fázisban engeded meg neki, hogy „legálisan” használja a festékeket?

Meddig gyerek a gyerek?

Panni és a brit tudósok megállapították: a gyerekek mindig gyorsabban nőnek fel, mint szeretnéd.
Lányod már egészen pici korában felnőtteset játszik: boltoskisasszony, a játékkonyhában mesterszakács, a babáinak ő az anyukája. Felveszi a magas sarkú cipőd, a hosszú szoknyád…
A  gyerekek a felnőttek utánzásával folyamatosan a felnőtt életre készülnek, én is anyutól lestem el a blogolást! 😉
Miért lenne ez alól kivétel a sminkelés?

Szerintem a sminkelés nem ördögtől való – még a kislányoknak sem.
Sokkal jobb, ha engeded, sőt: együtt sminkeltek, és közösen fedezitek fel, mi áll jól a lányodnak, hogyan hangsúlyozza ki természetes szépségét.
A közös szépítkezés igazi csajos anya-lánya program, nagyon jó szórakozás!

Persze ez nem jelenti azt, hogy kislányodnak már 5 éves korától vastag sminkben kell járnia mindenhova: szerintem érdemes határokat, feltételeket szabni, megtanítani, hogy mit illik, mit nem illik – és eleinte főleg otthon játszani sminkelőset.

Hány éves kortól sminkelhet kislányod?

Erre természetesen nincsenek kőbe vésett szabályok, sehol nincs törvénybe iktatva, hogy szemhéjpúdert csak 15 éves kor felett lehet viselni, de azért szerencsére vannak olyan okos emberek, akik már véleményt nyilvánítottak a témában.

Carol Tuttle, a Dressing Your Truth: Discover Your Personal Beauty Profile (kb. „Személyes szépségünk kiemelése”) című könyv szerzője szerint például az ajakfény használata 10-12 éves korban, az alapozás és eltakarás 13-14 éves korban kezdhető el, majd ezeket követheti az arcpirosító, a szemhéjfesték, a szemceruza és szemspirál használata 15-17 éves kor között.

De sokkal valószínűbb, hogy lányod már korábban is érdeklődik a sminkkészleted iránt: nyíltan, vagy titokban, de a legtöbben már kisiskolás korban bele-belenyúlunk anyu neszeszerébe.
Figyeld az árulkodó jeleket: ha extrém gyorsan fogy a rúzsod, vagy gyanúsan színes foltok vannak a gyereked ruháin, akkor simán elkezdhetitek már korábban is a kísérletezést.
Meg se próbáld eltiltani a sminkkészletedtől: te is tudod, hogy úgyis kipróbálja, ha akarja. 🙂

Szerintem sokkal hasznosabb, ha tiltás helyett inkább megbeszélitek, hogy mit és hogyan érdemes használni – és persze azt is, hogy szabad-e kifestve, vagy kilakkozott körömmel iskolába menni.

Sok kellemes anya-lánya pillanatot kívánok!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.